Kakens historie

Det finnes tusenvis av kakeoppskrifter rundt om i verden, og noen av disse flere tusen år gamle. Ordet kake stammer faktisk fra det norrøne ordet "kaka". 
Kake forbinder vi i dag med søte bakevarer - men det har ikke alltid vært slik.

Kakebaking er ikke lenger noen komplisert affære. Bakemetodene er stadig blitt forbedret og forenklet gjennom tidene, slik at selv rene amatører lager flotte mesterverk.

De mest primitive menneskene i verden begynte å lage kaker like etter at melet ble oppfunnet. I tekster fra middelalder-England blir kaker beskrevet annerledes enn det vi ser på som kaker i dag. Kakene ble beskrevet som mel-baserte matvarer, uten at det nødvendigvis ble brukt sukker i dem. Ordene "brød" og "kaker" ble tidvis brukt om hverandre, selv om kaker den gangen vanligvis dreide seg om små brød.
De første ordentlige eksemplene vi har på kaker er fra sen steinalder. Arkeologer har funnet enkle kaker av knuste kornprodukter som var fuktet og sannsynligvis stekt på en varm stein.
I oldtiden Hellas ble kaker kalt "plakous", som betyr flat. Disse kakene ble ofte kombinert med honning og nøtter. Grekerne lagde også en kake de kalte "satura", som beskrives som en flat men tung kake.
I romertiden ble det greske navnet for kake adoptert av romerne. De kalte dem for "placenta". Placenta minner mer om en ostekake enn den greske varianten. Og den ble laget som en kakedeig, ofte inni en slags boks.
Anglo-saksere erstattet etterhvert de gamle oldtidens Hellas og Romerike med begrepene "brød" og "kaker". Det er derimot sannsynlig at ordet fredeles ble brukt som navn på små brød. Kaker ble som regel laget ved spesielle anledninger, og de brukte de fineste og dyreste ingrediensene under bakingen. Jo rikere du var, jo oftere spiste du kake.

På midten av 1700-tallet begynte man å redusere gjærbruken. Egg ble nå flittig brukt i kakebakingen. Når man klarte å piske inn nok luft i røren, helte man røren i en kakeform lignende bøyle på et bakepapir. Det er fra disse bøylene moderne kakeformer har sin opprinnelse.
Tidlig på 1800-tallet ble kaker et symbol på den industrielle revolusjon. Ingredienser brukt i kakebaking ble rimeligere og lettere tilgjengelig for folk flest, takket være masseproduksjon og jernbane. Bakepulveret ble oppfunnet. En av de virkelige store konditorene fra denne perioden var den franske Antonin Careme. Careme kan man finne masse informasjon om i de franske historiske kokebøkene. 
Tidlig på 1900-tallet ble det høyt ansett å være flink husmor og kakebaker. Utover 1900-tallet ble kakens rolle i samfunnet gradvis endret, og i den vestlige verden i dag kan vi si at kaken nærmest er blitt en selvfølge.
Kaken er blitt en del av vestlig festkultur, spesielt i forbindelse med bursdager og bryllup.