Sukkerpasta på forskjellige måter

Her har du en beskrivelse av hva de ulike sukkermassene brukes til og hvor deres styrker ligger. Noe som vil gjøre din jobb lettere å velge den massen som er riktig for ditt prosjekt.

De forskjellige sukkermassene har ulike kvaliteter og vil derfor passe til forskjellige bruksområder. 
Flere av dem brukes til å trekke kaker med, mens andre brukes til å lage dekorasjoner, blomster og modelleringer. Styrken i massen er forskjellig alt etter hva de inneholder, og det avgjør bruksområdet til den enkelte.
Alle sukkermassene bortsett fra sjokoladepasta kan farges med gelefarger. Eu har egne reguleringer for godkjenning av farger til matproduksjon. Du får en bedre innføring i farger på egen side.

Tips

Alle sukkerpastaer tørker i luft. Hold sukkerpasta som ikke er i bruk eller mellom bruk innpakket slik at den ikke tørker ut.
Jobber du med blomsterpasta så er det en god ide å bruke et melkeglass over den massen du ikke bruker, eller legge den i en liten boks med tett lokk, så holder du massen fersk mens du jobber.

Sukkerpasta trekk, modelleringspasta figur og små detaljer, blomsterpasta roser, pastillage vegg og gulv og Royal icing til detaljer

Marsipan

Tradisjonelt sett er det mest vanlig å trekke kakene med marsipan i Norge. Og marsipan kommer i forskjellige kvaliteter.

  • Den grove marsipanen med stor andel mandler i er nydelig til konfekt. 
  • Fin konditormarsipan er spesiallaget til å trekke kaker med. Den kan kjøpes i naturell farge, hvit og ferdig farget, eller du kan farge den selv med gelefarger. 
  • Billige varianter med varierende grad av mandelinnhold, som kjøpes oftest i naturell farge. 

Ved siden av å brukes til kakelokk kan du også lage dekorasjoner av marsipan. 

Til kaketrekk anbefaler vi å bruke av de finere typene marsipan, da disse er best å jobbe med. Dette gjelder også om du skal lage blomster av marsipan, hvor bladene skal være tynne og delikate. 

Ferdigkjevlede marsipanlokk de selger på butikkene er ikke noe vi anbefaler om du skal ha kvalitet på ditt prosjekt, da de kan være vanskelig å få fine på kaken. De er ofte for små, og det er vanskelig å få dem glatt uten skrukker rundt kanten på kaken. Anbefaler på det sterkeste å kjevle ut din egen marsipan i den tykkelsen som passer.

Du kan tilsette gum tragant eller cmc i din marsipan om du skal lage dekorasjoner som trenger styrke og hold. Dette er kun til dekorasjoner og ikke til trekk på kaken.

Sjokoladepasta

Sjokoladepasta er en fin pasta å trekke kaker med, og ikke minst smaker den godt av sjokolade. Den kan lages selv av enten mørk, lys eller hvit sjokolade, eller du kan kjøpe den ferdig. 

Skal du farge sjokoladepastaen så må den lages av hvit sjokolade og tilsettes candy colour (drops farge). 


se oppskrift og forklaring på egen side

Modelleringssjokolade

Med litt andre mål i pastaen så kan du selv lage en supergod modelleringspasta av sjokolade. Av denne kan du lage flotte figurer og blomster av, og alt er spiselig og formelig til det du ønsker. 

Sjokolade smaker ofte bedre enn vanlig sukkerpasta og kan derfor være et godt alternativ til både trekk på kaken og dekorasjoner.

Mexican paste

Mexican paste er en super fin modelleringspasta. Den er ideel til finere modelleringer som plaketter, blonder/friller og kort, og er den pasta som er mest brukt til dekorasjoner som trykkes ut og preges av forskjellige utstikkere. Patchwork cutters og Jem cutters med pregemønster i. 

Fordelen med Mexican paste er at den kan kjevles veldig tynn og tørker fint, men beholder likevel noe mykhet som gjør at den også fint kan spises. Den er forøvrig ikke særlig sterk og kan ikke brukes til større dekorasjoner eller blomster som må stå av seg selv.
Ideel å bruke til silikonformer.

Den lages enkelt selv
225 g siktet melis
15 ml (10 g) CMC
30 ml kaldt vann
som blandes sammen og knas godt. Bør ligge på benken over natten.
Eller du kan kjøpe den ferdig.

Pastillage

Pastillage er en sukkerpasta som tørker ekstremt hardt. Den er spiselig, men anbefales ikke å bruke til dekorasjoner som forventes å spise da den vil knekke tennene. 

Med denne harde egenskapen passer pastillage best til å lage husvegger, slott tårn  og andre større konstruksjoner. Noen lager også helene til stilletsko av pastillage.

Pastillage har kort arbeidstid, da den tørker relativt raskt, og den kan ikke kjevles like tynn som blomsterpasta. Du kan risikere at den krakelerer om du jobber for lenge for den danner for et tørt lag på utsiden. 

Pastillage håndterer klima bedre enn blomsterpasta, og tiltrekker seg mindre fuktighet i rått vær.

Den er fin å lage selv
850g melis
150g maisenna
10g gelatin
30g glukose
15g hvit eddik
Sikt melis og maizenna 2 - 3 ganger sammen i miksebollen
Legg i vann gelatin slik at den blir godt fuktig
Varm opp glukose og eddik

Ha i gelatinen og rør til den er helt oppløst
Sett igang mikseren og hell i det våte. La mikseren gå til deigen har samlet seg. Knas ferdig på bordet. Kan brukes med en gang.

Det finnes også ferdig produkt på markedet med varierende kvalitet.

 

Sukkerpasta

Sukkerpasta er relativt nytt i Norge. Dette er en masse som brukes til å trekke kakene med, og finnes i en menge varianter, fager og merker. Sukkerpasta er et flott alternativ for de som har allergi, da denne ikke inneholder nøtter eller andre allergener. 

Sukkerpasta har forskjellig navn etter som hvor i verden du er. I England og store deler av Europa kalles den for "Sugarpaste", mens i USA kalles den for "Rolled fondant". I Australia kaller de den for "Ready to roll icing". Derfor er det lett å bli veldig forvirret over navnene Sugarpaste og Fondant, som egentlig er det samme. 

Konditorene i Norge refererer til fondant som den flytende varianten man heller over kaker eller dypper kakebiter i, det samme gjør de i England. Man kan kjøpe pakker med pulver som skal blandes ut, og disse blir ofte misoppfattet som sukkerpasta, men er da den flytende varianten.

Sukkerpasta kommer opprinnelig fra Europa men ble først populær i Australia, og ble ført videre til Sør-Afrika før den på 80-tallet kom til bake til Europa, da i hovedsak England. Til USA har den fått sin populæritet forholdtvis nylig, selv om de har hatt den også en stund. 

Om du tilsetter gum tragant / CMC / Tylose i sukkerpastaen vil du få en mer elastisk og sterkere pasta som kan brukes til dekorasjoner, blomster og modellering. Dette er kun til dekorasjoner og ikke til trekk på kaken.

Marshmallowfondant - MMF

Marshmallowfondant er en enkel sukkerpasta laget av marshmallows, smør og sukker/melis. Den er enkel å lage og mange foretrekker denne smaken fremfor vanlig sukkerpasta. Med MFF kan du trekke kaken, lage dekorasjoner, blomster og figurer.

Den er forøvrig ikke så holdbar som vanlig sukkerpasta, da den i fuktig klima blir klissete. Den kan også oppleves vanskelig å få til om den blir liggende en stund før den brukes, da den blir tørr og sprekker.

Det er også i dag å få ferdig kjøpt MMF.

Modelleringspasta

Modelleringspasta er en sukkerpasta som har fått tilsatt gum tragant / CMC / Tylose slik at den lettere holder fasongen. Det finnes mange forskjellige merker å få kjøpt om man ikke ønsker å lage denne selv, man den kan enkelt lages slik:

250 gram sukkerpasta
1 - 2 strøkne teskjeer CMC
Prøv deg fram, for det er avgjørende hvor fast sukkerpastaen din er fra før. 

Når du knar inn gum produktet så vil sukkerpastaen begynne å bli stivere, og den vil fortsette å bli stivere i løpet av 24 timer. 

En annen måte å lage en god modelleringspasta på er å blande 50/50 sukkerpasta med blomsterpasta.

Modelleringspasta er fin til å lage figurer og dekorasjoner som har litt tykkelse. 

Blomsterpasta

Blomsterpasta er som i navnet ypperlig til å lage blomster av, da den er super elastisk, solid og tørker hardt. Den kan lages selv eller kjøpes ferdig, og det finnes veldig mange forskjellige merker å få kjøpt. 

Det at denne massen er så solid og tørker så godt gjør at den også fint kan brukes til mindre konstruksjoner som sko, babysenger og broer ol. Den er spiselig, men ikke anbefalt å spise da den tørker hardt. Men du må også huske på at det du lager av dette er knuslig om det skulle ramle ned.

Blomsterpastaen er veldig elastisk og kan kjevles papir tynt og er likevel håndterlig. Du kan lage flotte blonder og friller, og den kan fint brukes i silikonformer. 
Ved å bruke fett (vegetabilsk shortning) i stede for maizenna eller melis blir blomsterpastaen mindre klissete og lettere å jobbe med. Maizenna eller melis har en tendens til å tørke massen mer ut.

Mange velger å bruke blomstertråd (stålstrenger dekket med papir) når de lager blomster. Dette gir mulighet for å lage buketter og blomsterspray med blomstertape (se utstyr). Når blomster settes på streng vil den være å anse som ikke spiselig dekorasjon og må behandles deretter. 

Blomsterpastaen påvirkes av det klima, så det vil være lurt å prøve flere typer for å finne den som passer.
Ferdige blomster eller dekorasjoner bør oppbevares i pappeske eller i et skap slik at det holder seg tørt. Ikke kjøleskap.

Akkurat som sukkerpastaen har også blomsterpasta forskjellig navn. I Europa kalles den flowerpaste og i USA kalles den gum paste.

Ordliste

CMC, Traganth, Tylose - er et gummiprodukt for å gi styrke og elasitet til din masse. Orginalt kommer Tragant fra et gummitre, mens man i industriens utvikling har fremskaffet CMC og Tylose kjemisk i forskjellige styrker. Bruksområdene er de samme.