Preging av mønster

Det er mange måter å lage et mønster utenpå kaken, enten den er trekt med sukkerpasta eller marsipan eller den er smurt opp med smørkrem eller fløtekrem. 

Her får du en kort beskrivelse av de metodene som brukes.

Kjevler med mønster

Det finnes et godt utvalg av kjevler med mønster preget i kjevle til å lage mønster på din sukkerpasta eller marsipan. Dette er noe som er mye brukt i det latinamerikanske miljøet hvor en finner de både i tre, plast og plexirør.

Først kjevles det ut med vanlig kjevle, for så å bruke mønsterkjevle på siste runde. Trekket legges forsiktig på kaken og glattes på uten å fjerne mønsteret du allerede har laget.

Sugar Dress

SugarDress er i motsetning til andre blondeprodukter en meget smidig og sterk blonde som kan lages flere måneder før det skal bli brukt. Det blir ikke tørt eller sprøtt så det knekker når du skal bruke det. Når blonden er laget vil den være både elastisk og motstandsdyktig nok til å tåle håndtering når du skal pynte din kake.
SugarDress kommer i hvit, men kan godt farges om ønskelig ved å bruke vannbaserte farger.

Det finnes utrolig mange mønster-lace-matter på markedet som også kan brukes på SugarDress.

Bruksanvisning:

  1. Bland 56 ml vann (ca 11 teskje) med ingrediens 1 ca 42 gram  4 (teskje) og bland godt i noen minutter.
  2. Bland inn ingrediens 2 ca 3 gram ( 1 teskje) og miks i 5 - 10 minutter til blandingen er jevn uten klumper.
  3. Spre massen på silikon lacematter og pass på at matten er fylt helt. 
    Du kan godt bruke forskjellige merker av silikon lacematter, men bare husk at dype lacematter som fyller mer også trenger lengre tørketid.

Masse som ikke blir brukt med det samme holder i 7 dager i kjøleskap.

Tørketid:
Alternativ 1

  • På benken trenger du 6 - 8 timer tørketid i romluft

Alternativ 2

  • Sett mattene i ovnen på 70 - 80 grader i ca 10 - 15 minutter, for så å kjøle de ned i ca 5 minutter før du fyller formen en gang til før du setter mattene i ovnen et par minutter ekstra. SugarDress krymper litt når den tørkes i ovnen.
    La den avkjøles i ytterlige 5 minutter før du tar den ut av lacematten. Er ikke blonden helt tørr kan du tørke den noen minutter til i ovnen.

Tips:

Ved å la den ferdige massen stå over natten kan den også brukes til å sprøyte mønster med vanlig sprøytepose og tipper.

Gull og sølv ferdig blandet masse trenger noe mer tørketid. Bland massen godt før du smører den utover lacematten, på samme måte som med hvit, og tørk i ovnen på 75 - 85 grader. Gull og sølv bruker lengre tid og er noe mindre fleksibel enn hvit.

Ferdig blonder pakkes inn i bakepapir og så i plast ziplock pose for å holde fleksibiliteten i flere måneder.

Bland inn litt mindre vann med litt glycerin for å beholde mykheten i blonden. 9 teskje vann i stedenfor 11 teskje, og 1/8 teskje glycerin.
Med bare vann blir blonden hard.