Oppskrifter på diverse sukkerpastaer, marsipan og Royal Icing til bruk utenpå kakene

Det finnes mange typer trekk til å ha utenpå kaker, og vi deler flere oppskrifter som er greie å bruke.

Ønsker du å vite mer om hvilke bruksområder alle disse pastaene har, så ta en tur innom her

Sukkerpasta

Oppskrift 1

  • 4 ss vann
  • 4 plater gelatin
  • 195 gram glukose (eventuelt lys eller hvit sirup)
  • 30 gram Flott matfett
  • ca 1 kg melis
  • 2 ss vaniljesukker (finkornet)

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter eller til de er myke.
Smelt gelatinplatene i vannbad og hell i glukose/sirup. Ha i fettet til slutt.
Sikt melis i kjøkkenmaskinbollen og ha i væsken. Bland sammen på medium hastighet til det blir en tykk deig. 
Ta sukkerpastaen ut på borden og kan den litt til. Del opp i stykker og rull de til tykke pølser som pakkes inn i plastfolie. Legg sukkerpastaen til oppbevaring i kjøleskapet.
Om du skal farge sukkerpastaen, så gjør det med en gang. Fargen tas lettere opp rett etter at du er ferdig med å blande.
Denne deigen er enkel å jobbe med og kjevles lett ut.

 

Sjokoladepasta

Oppskrift 1

  • 200 gram sjokolade 
  • 100 gram sirup

Smelt sjokolade og rør inn sirupen til alt er godt blandet.

Oppskrift 2

  • 2/3 sjokolade
  • 1/3 sirup

La massen avkjøles på benken. Rør i den av og til da fett vil skille seg ut, og det er viktig å få dette inn i massen igjen.

Mens sjokoladepastaen ennå er myk og føyelig bør den pakkes inn i tett plast og pose til den skal brukes. Konsistensen på pastaen vil bli veldig fast og hard, og den må knas godt opp igjen for å bli smidig. 

MMF (Marshmallowfondant)

  • 200 gram marshmallows
  • 2 ss delfia fett eller flott matfett
  • 2 ss vann
  • 400 - 500 gram melis

Smelt marshmallows og fett i mikrobølge ovn, og følg med da det blåser seg opp. Ta det ut og rør rundt før du setter det inn igjen og gjenta prosedyren til blandingen er flytende men ikke brent. Ha i vann og tilsett melisen litt og litt.
Når massen har samlet seg til en litt løs deig, men fast nok til at du kan løfte litt på den, kan du ha den på benken med rikelig med melis under. Brett deigen sammen slik at du hele tiden har melis på utsiden, og vend og brett til du har fått inn nok melis til at du har en masse som er fin å jobbe med. 
Skal du dekke en kake på ca 25 cm dia og ha bare litt pynt holder det med en porsjon. For større kake og mer pynt så må du ha dobbel porsjon MMF.

Royal Icing

Oppskrift 1

  • 1 eggehvite
  • 350 gram melis
  • 1/4 ts sitronsaft/sitronsyre

Ha alt i mikseren og la det gå i ca 7 min på halv styrke med K-spaden.
Den skal være glatt og uten luftbobler.

Skal du bruke den til runout tynner du den bare ut med noen dråper vann.
Pass på at du rører inn minst mulig luft. Slå bollen mot bordet noen ganger og du vil se at boblene kommer til overflaten og knuses, eller hjelp til med en pinne eller nål.

Marsipan

Oppskrift på hjemmelaget marsipan

Modellering pasta

Enkel modelleringspasta lages ved å blande 50/50 sukkerpasta med blomsterpasta.

Du kan også kna inn CMC/Tylose/Tragant inn i sukkerpasta for å få modelleringspasta. Her må du prøve deg fram for hvor mye du trenger for å få den elastisk og holder formen.

Mexican paste

Oppskrift 1 (fra Patchwork cutters, Marion Frost)

  • 250 gram melis
  • 3 teskje (måleskje - 15 ml) Traganth
  • 1 kopp med kaldt vann

Hell melisen i en bakebolle og tilsett traganten. Bland dette lett sammen. 
Tilsett 6 teskje med kaldt vann og bland det hele med en hånd. Er det forsatt veldig tørt dypper du hånden din i vannet og blander videre i bollen med hånden. Ikke bruk så mye vann at det blir en klissete deig. Når deigen begynner å binde seg sammen tar du den ut på benken og knar videre til det blir en smidig og fin deig.
Når du knar så ikke bare trykk på den, men strekk og brett den sammen og utfordre traganten til smidighet.

Rull deigen til en tykk pølse og legg deigen i en ziplock pose i romtemperatur i minst 12 timer for modning.
Etter 12 timer vil pastaen være hard. Del deigen opp i ca 6 deler og kna hver del i hendene så den blir myk og smidig igjen. Pakk den inn i plastfolie i en ziplock pose til du skal bruke den.

Kan pakkes i små porsjoner i plastfolie i ziplock pose og fryses i opp til 12 måneder.

Oppskrift 2

  • 225 gram melis
  • 15 ml tragant eller 7 ml CMC/Tylose
  • 30 ml kaldt vann

Røres sammen og knas godt. Justeres med melis eller vann.
Pakkes i plast og oppbevares i romtemperatur. Kan fryses.

La ligge til dagen etter. Virker veldig hard, men bryt av biter og kna de sammen så blir det en veldig god masse å jobbe med. Kan farges.

Blomsterpasta

Blomsterpasta 

Nicholas Lodges blomsterpasta trykk her
Ann-Britt Christensens blomsterpasta trykk her 

Pastillage

Oppskrift 1

  • 250 g melis
  • 1 eggehvite
  • 2ss tragant eller 1 ss CMC/Tylose

Bland melis og eggehvite i mikseren, skal du farge pastillagen må du gjøre det nå.
Ha det ut på bakebordet og kna inn traganten.

Kan brukes med en gang. Holdbar i kjøleskap i inntil 1 mnd.

Tørker veldig fort så ha maler klar før du begynner.